Story | leestijd: minuten

Yasmine Vantuykom- Influencer marketing op LinkedIn

Geschreven door Tessa Wils

Als oprichter van Efluenz - een micro-influencer agency - helpt Yasmin Vantuykom bedrijven in het creëren van de perfecte digitale strategie dmv influencer marketing. Vandaag werkt ze samen met een netwerk van 1500 gecertificeerde influencers die authentieke content en connecties creëren voor bedrijven zoals bv Domino’s Pizza,  Proximus,…  

Belang van social media

Als je jezelf wil laten kennen aan een grote groep van mensen dan is social media heel belangrijk. Zeker met het heel het Covid gebeuren dat momenteel heerst, is het moeilijker om elkaar te bereiken via de traditionele nieuwskanalen zoals radio, kranten, etc. Via social media kan je veel sneller jouw doelgroep bereiken.

Volgers 

Een vaak voorkomende vraag bij velen is : 'Hoe krijg ik meer volgers?' Want volgers staan gelijk aan populariteit en dat zorgt voor meer verkoop. Heel belangrijk bij het verkrijgen van volgers is dat je authentiek bent en dicht bij jezelf blijft. Zoek een niche waar jij zelf goed in bent of waar jij in uitblinkt. Dat kan gaan over ondernemerschap, auto's, koffie als je een koffieliefhebber bent, etc. Als je een bepaalde focus hebt, dan zal je het ook veel gemakkelijker hebben om veel volgers te krijgen dan wanneer je geen focus hebt. Mensen moeten ook weten wat ze van jou kunnen verwachten qua content, dat moet duidelijk zijn. Indien nodig kan je nog altijd op termijn jouw strategie aanpassen als je merkt dat iets niet goed werkt.

Weet je niet goed wat je net moet posten of welke content je moet gebruiken op jouw social media pagina's? Lees dan zeker het artikel '10 content ideeën voor social media kanalen' en ga aan de slag met opmaken van jouw content!

volgers social media

Influencer Marketing

Influencer marketing is consumer to consumer based . Als je betaalde advertenties op Instagram of Facebook ziet dan ben je getarged, dat weet je gewoon. Bij een influencer kies je zelf om deze persoon te volgen en dus ook voor de content die zij delen en de aanbevelingen die zij doen. De content wordt bij influencer marketing aangepast waardoor je als bedrijf of merk verschillende creatieve invalshoeken hebt.  

In zo goed als bijna alle gevallen kan je als bedrijf influencer marketing gebruiken, zelfs uitvaartverzekeringen gebruiken vandaag de dag gebruik van influencer marketing. Dit geeft jou als bedrijf de mogelijkheid om jouw verhaal te laten vertellen op verschillende manieren. Let op dat je influencers aan trekt die hetzelfde doelpubliek hebben dan jouw bedrijf. Kijk dus niet alleen naar het aantal volgers, maar ook naar de kwaliteit van het netwerk van de influencer. 

Evolutie 

In België is influencer marketing nog niet zo lang gestart, terwijl in Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld ze wel al veel verder staan. In deze landen zijn er ook al wetten voorzien voor influencer marketing wat bij ons nog niet het geval is en wat dus zeker nog zal evolueren en volgen.

Er zal ook een evolutie plaatsvinden naar de meer 'serieuzere bedrijven' zoals banken, verzekeringen, overheid, etc. Waar vroeger influencers vooral bekend stonden om food en lifestyle, is hier een verschuiving aan het plaatsvinden naar andere niches zoals sustainability en ondernemerschap.

Kracht van Linkedin

Linkedin is een van de belangrijkste netwerken met het meeste actieve gebruikers in België geworden. Waar Linkedin vroeger vooral jobgerelateerd was, is Linkedin vandaag veel meer dan dat en draait het om jouw werkleven te delen zoals je op Instagram vooral je privé-leven blootgeeft.

Zoals je bij Instagram influencers hebt, heb je bij Linkedin nu opinion leaders. Dit zijn  mensen die veel over hun eigen expertise praten zoals bijvoorbeeld een sales coach of iemand die in marketing heel sterk is. Door het feit dat ze daar heel veel over praten worden ze gezien als opinion leaders en kunnen deze samenwerken met bepaalde bedrijven. 

Linkedin is de laatste jaren meer naar voren gekomen omdat ondernemerschap belangrijker geworden is en ook het naar voren komen als werkgever en jezelf zichtbaar maken.  Een deel van Linkedin is dan ook om in conversie te gaan met anderen om zo jezelf te laten zien aan anderen.

Het algoritme is ook helemaal anders als bij Instagram. Als je daar iets deelt en je hebt het vandaag niet gezien, dan zal je het na een week ook niet meer zien. Bij Linkedin kan je vandaag iets plaatsen en kan je binnen 2 weken nog likes of reacties krijgen op jouw post. Er is dus geen tijdslimiet aan verbonden. 

Linkedin draait veel meer om het authentieke, het echte leven. Dankzij Covid is het mentale ook veel meer naar voren gekomen en wordt hier ook meer over gepraat. Daardoor draait het dus niet alleen om succesverhalen , maar ook om de mindere momenten die gedeeld worden wat je vaak bij Instagram niet ziet.

Toekomst Linkedin

Linkedin zal nog meer groeien waardoor het belangrijk is als ondernemer om ook hierop aanwezig te zijn. Als bedrijfspagina is het iets moeilijker, maar als je persoon kan je hier wel mee scoren. Zo deel jij zelf bijvoorbeeld iets en deelt jouw pagina het in plaats van andersom. Linkedin favoriseert de persoonlijke meningen boven de bedrijfspagina. Het is dus belangrijk dat je als jouw persoonlijke pagina veel post over de onderwerpen die passen binnen jouw niche.

linkedin

Hoe actiever je bent , hoe beter. Dat is bij alles zo. Geef comments, likes aan gerelateerde berichten. Op die manier is het gemakkelijker om meer views op een bericht te krijgen dan bij Instagram zelf. Als je natuurlijk ook de juiste hashtags gebruikt , andere pagina's en mensen tagt, etc. Betrek zoveel mogelijk andere mensen zodat zij een notificatie krijgen. Op deze manier krijgen zij ook opnieuw notificaties van mensen die dit ook liken en delen.

Raad van Yasmin

Laat je tijdens heel jouw ondernemersreis goed omringen door de juiste mensen op zoveel mogelijke gebieden. 

Denk maar aan wetgeving, administratie, financiën, etc. 

Daarnaast is het ook belangrijk om een goede mentor naast jou te hebben. Iemand waar je jouw ei bij kwijt kunt, die je voldoende vertrouwt. Vaak kan je dit niet binnen jouw team en als je met een investeerder samenwerkt bijvoorbeeld dan zit deze ook vaak op een andere golflengte en/of heeft andere belangen. Het belangrijkste is dat je goede begeleiding krijgt.

Blijf ook plezier hebben in alles wat je doet en laat het geen stressfactor worden.

Het kan vaak heel stressvol zijn, zeker ook deze Covid-periode waarbij alles verandert en je niet alleen meer onderneemt, maar waarbij jouw thuissituatie misschien ook is veranderd. Neem jezelf niet te serieus, maar heb plezier in het ondernemen en tijdens jouw werk hoe moeilijk het ook kan zijn! 

Dit artikel is geschreven door Tessa Wils


Gepubliceerd op 3 november, 2020  en bewerkt op 5 december, 2021

TAGS: Grondlegger, Stories

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere Blog Artikelen

Story

Tessa Wils

Stefanie Broes: Minder stress door betere ademhaling

Stefanie Broes: Minder stress door betere ademhaling

Story

Tessa Wils

Benjamin Van Doorslaer: De Bitcoin Revolutie

Benjamin Van Doorslaer: De Bitcoin Revolutie

Story

Tessa Wils

Tom Herrijgers: Ontdek de ware talenten van jouw medewerker

Tom Herrijgers: Ontdek de ware talenten van jouw medewerker
>
Success message!
Warning message!
Error message!