Story | leestijd: minuten

Peter van Praet (BAVET): een uniek concept (uit)bouwen & beschermen

Geschreven door Tessa Wils

Peter van Praet, CEO of zoals hij het liever hoort 'concept guardian' van de bekende spaghettiketen Bavet vertelt over het uitbouwen en het beschermen van een concept of merk. Bavet bestaat sinds 2015 en heeft ondertussen 6 restaurants in België en heeft het eerste ook al in Nederland geopend.

Merk beschermen

Zoals al meegedeeld wordt Peter liever met de naam 'concept guardian' aangesproken ofwel bewaker van het concept en dat op alle vlakken van de business En dat doet hij dagelijks met Bavet.

bavet

Vandaag de dag is het heel belangrijk om jouw merk of bedrijf te beschermen en als startende ondernemer denk je daar vaak niet bij na omdat er zoveel op je afkomt en je doet maar op. Maar toch is dit iets dat toch wel aandacht vraagt. Daarom kan je best van bij het begin jouw merk laten registreren. Dat kan je via het Benelux Bureau voor de intellectuele eigendom. Eens je jouw merk of concept beschermd hebt, ben je toch altijd veilig. Een merk beschermt namelijk tegen alle soorten gebruik van die naam (als je een woordmerk registreert), die een inbreuk maken. 

Een merk in de markt zetten

Passie & focus

Als je een merk in de markt wilt zetten is het eerst en vooral al heel belangrijk dat je dit doet met passie. Zonder passie een bedrijf starten is heel riskant. Je hebt het al vaak gehoord, start vanuit een passie en dan zal je succesvol zijn, hoe cliché het ook klinkt.

Daarnaast is een gezonde focus op jouw product heel belangrijk. Een focus waar je niet van afwijkt. Laat je niet afleiden door andere zaken of door andere te volgen, maar blijf gefocust op jouw product/service.

Luisteren naar klanten & experience

Luisteren naar jouw klanten is een heel waardevolle en belangrijke pijler. Mensen zijn trendgevoelig en de markt verandert ook steeds, dus het is belangrijk dat je leert luisteren naar jouw klanten en dit ook blijft doen in de toekomst en dat je dan ook effectief aan de slag gaat met die feedback. Door jouw product op voorhand te testen met een goed doorgelichte doelgroep, weet je ook al meteen hoe je product zal ervaren worden. Doe dit zeker niet met mensen die te dicht bij jou staan, want deze meningen zijn vaak niet rechtuit.

Ga ook voor de experience op alle gebieden. Zorg voor een glimlach op jouw klant zijn gezicht, ga voor een uitmuntende service. Experience kan op heel veel vlakken gecreëerd worden: denk maar aan de sfeer van een gebouw, de distributie, etc.

Zorg ook dat je jouw medewerkers bij dit alles betrekt en dat je ook hun feedback meeneemt in dit verhaal. Op die manier creëer je vrienden en zullen zij ook een extra effort doen wanneer nodig. 

bavet

Schalen

Jouw merk zal ook groeien en bepaalde zaken zoals nu de pandemie kan dit in een sneltempo brengen, dan wordt het belangrijk dat je jouw bedrijf gaat schalen. De juiste tijd kan je op voorhand niet zeggen, maar zorg dat je hier niet te vroeg mee start. Zorg dat je zeker een jaar de tijd hebt om jouw merk zijn DNA op de kaart te zetten en uit te schrijven, vooraleer je hiermee start. 

Community creëren

Met Bavet proberen ze net door die beleving ook een community te creëren door in hun restaurants verschillende evenementen te creëren, maar ook door fietstochten te organiseren en uiteraard ook door leuke spulletjes in de vorm van merchandise aan te bieden zoals t-shirts en sokken.  

Door zo'n community van ambassadeurs te creëren zorg je natuurlijk ook dat jouw merk sterker wordt.

Casper

Zoals heel wat mensen kwam de pandemie als shock en dan wordt het belangrijk dat jouw ondernemerszin naar boven komt en dat je in actie treedt. Het is ook net in die periode dat er opportuniteiten op je pad komen of dat je anders kan gaan beginnen ondernemen. 

Zo is bij Peter ook 'Casper' ontstaan naast Bavet, een 'dark kitchen' of 'ghost kitchen'. Dit is een trend die van de US overkomt, waarbij ondergewaardeerd vastgoed gekocht of gehuurd  wordt en daar wordt een keuken in geplaatst vanwaaruit meerdere brands/restaurants gekookt worden en tot bij de klant thuis geleverd worden.  Een voorbeeld van zo'n brand is Pascale Naessens. Hiermee speelt hij in op de convenience van de klant, die net door de pandemie ook gegroeid is. Volgens Peter is de markt opgedeeld in convenience en experience. 

Convenience is wanneer mensen minder gaan koken en snel iets geleverd willen zien aan hun deur. En daar wordt ingespeeld met take away of delivery en met Casper kan dat dan ook met een gezellige maaltijd. 

Experience is de ervaring die mensen willen, daarom ga je op restaurant omdat je lekker wil gaan eten en niets hoeft te doen. Dat zal uiteraard altijd blijven. Zeker wanneer we binnenkort terug op de terrasjes mogen, zullen heel wat mensen eropuit trekken. 🙂

ghost kitchen

Mentor tijdens ondernemersreis

Ook Peter heeft tijdens zijn ondernemersreis en tot op heden meerdere mentors gehad die hem altijd veel hebben bijgebracht. Wat hij toch ook wel heel belangrijk vindt. Door een of meerdere mentors te hebben kan je bepaalde zaken afstemmen en heb je ook een klankbord, maar kan je ook sparren met deze personen over bepaalde zaken die je met anderen misschien moeilijker kan.

Laat je zeker ook omringen door bepaalde mensen. Vaak hoef je hier niet naar op zoek te gaan en zijn ze al in bereik zonder dat je het weet. Zorg dat je jezelf omringt met mensen die beter zijn of aanvullend aan jezelf. Mensen die sterk zijn in hun eigen vakgebied. 

Dit artikel is geschreven door Tessa Wils


Gepubliceerd op 29 april, 2021  en bewerkt op 5 december, 2021

TAGS: Blog, Innovator, Stories

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere Blog Artikelen

Story

Tessa Wils

Stefanie Broes: Minder stress door betere ademhaling

Stefanie Broes: Minder stress door betere ademhaling

Story

Tessa Wils

Benjamin Van Doorslaer: De Bitcoin Revolutie

Benjamin Van Doorslaer: De Bitcoin Revolutie

Story

Tessa Wils

Tom Herrijgers: Ontdek de ware talenten van jouw medewerker

Tom Herrijgers: Ontdek de ware talenten van jouw medewerker
>
Success message!
Warning message!
Error message!