Story | leestijd: minuten

Niels Vandecasteele: Van woonkamer tot 42 landen

Geschreven door Tessa Wils

In 2015 richtte de millennial Niels Vandecasteele op 23-jarige leeftijd samen met zijn jeugdvriend Steven Callens Merchandise Essentials op. Startende vanuit de woonkamer van hun ouders hebben ze een business uitgebouwd die draagbare merchandise ontwerpt en produceert voor merken en bedrijven in meer dan veertig landen. 

Wat is merchandise essentials?

Merchandise Essentials een bedrijf dat andere bedrijven bijstaat in het bouwen van een fanbase, community door middel van merchandise. Het is hun visie om wereldwijd de 'world of merchandise' te gaan veranderen. 

Niels was toen enorm fan van Avicci en kwam tot de conclusie dat er in de dj scene - anders dan in de rock scene - nog geen merchandise voorzien werd.  In het begin liep alles organisch en was er niet echt een masterplan. Vanuit de dj's kwamen de festivals, dan de platenlabels en dan de startende kledingmerken. Zo zijn ze gegroeid met het doel dat ze binnen 5 jaar de wereldleider wilden zijn als het over merchandise gaat.

Start met een visie

Volgens Niels is het belangrijk om jouw visie, missie, kernwaarden neer te schrijven. Voor deze 2 founders was dit zeker belangrijk aangezien ze met 2 waren en het noodzakelijk is om eenzelfde visie te hebben zodat je niet uit elkaar groeit. 

Zo hebben zij bijvoorbeeld de oefening gemaakt om elk apart hun visie uit te schrijven en deze dan samen te leggen om te zien of deze overeenkomen. Dit is iets dat zij jaarlijks nog steeds doen omdat je op een jaar zoveel leert, er veranderen heel wat zaken en op die manier kan je de visie aanpassen waar nodig.

Je moet dus eigenlijk een soort van 'noordster' hebben, een richting waar je naartoe wilt. Vanaf dan wordt elke beslissing daarop bepaalt en dit in functie van jouw kernwaarden om ervoor te zorgen dat het geheel samenblijft.

Wat is jouw 'noordster'? Welke richting wil jij uit ? Wat zijn jouw doelen? Download het slimme doelen document en zorg dat je in de juiste richting gaat.

Laat je omringen door mentors

Niels en Steven hebben heel veel mentors, collega ondernemers waar ze mee afspreken, gaan lunchen en waar ze hun vragen aan kunnen stellen. Ze hebben ook tijdens heel hun reis altijd mensen gehad die hen heel goed begeleid hebben. Vandaag de dag zoeken ze dit ook bewust op omdat je er enorm veel van bijleert, ongeacht de sector, het product, etc. Je kan namelijk altijd tips of dingen leren van andere ondernemers.

Spreek dus andere ondernemers aan, word lid van ondernemersgroepen, spreek met hen af zodat ook jij jouw vragen kan stellen of oplossingen voor jouw uitdagingen kan vinden. 

Klantenbeleving

Ga voor klantbeleving en geef een zo goed mogelijke oplossing aan jouw klant zijn probleem en ga voor een beleving die jij zelf ook zou willen ervaren.

Zo ziet Niels zichzelf niet als een productiehuis, maar wel als een bedrijf dat oplossingen brengt, wat een hele andere mindset is. Zo proberen ze hun klanten op zoveel mogelijke manieren beter te bedienen.

niels vandecasteele

Ambassadeurs

81% van de mensen wordt beïnvloed door een aanbeveling. Dat wil zeggen dat dit percentage eerst gaat luisteren naar mond-aan-mond reclame, dit is dus ook de beste aanbeveling die je kan hebben. Iedereen is ook graag ambassadeur, mensen delen hun kennis graag met anderen, denk maar aan een lekker restaurant... Dit is dus het waardevolste kanaal. 

Merchandise essentials gaat dat ambassadeurschap dmv kleding gaan versterken. En dat is extern (klanten, partners,...), maar ook heel sterk intern (personeel). Zo ga je een community bouwen van ambassadeurs rond je bedrijf met een minimale kost. Dit is iets dat in elke branche mogelijk is en vaak het beste werkt met bedrijven die niet het meest sexy brand hebben of dat het meeste voor de hand ligt.

Ambitie

Niels en zijn partner hebben deze zomer hun 3de en 4de land opgestart in Polen en Berlijn en willen dit tempo de komende jaren volhouden door 2 landen per jaar te openen. Ze zijn meer en meer een partner voor hun klanten aan het worden en zijn dan ook meer aan het evolueren naar diensten, consulting, design, begeleiding zowel tijdens als na de levering. Dit pad willen ze de komende jaren verder bewandelen en dat wereldwijd gaan opentrekken. 

De 3 regels van Niels

Niels leeft volgens 3 regels die belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je zo weinig mogelijk 'fouten' maakt of ze zoveel mogelijk kunt voorkomen. 

1. Het belangrijkste zijn jouw kernwaarden. Breng core values naar voren waarop alle beslissingen gemaakt kunnen worden. Door jouw visie, missie op te schrijven zoals reeds eerder vermeld, zorg je voor een goede fundering van jouw bedrijf en dat is enorm belangrijk. Op die manier kan iedereen in jouw bedrijf beslissingen nemen gebaseerd op deze waarden.

2.  Financiële kennis. Zorg dat je een basiskennis hebt over financiën en dat je weet van a tot z hoe alles in elkaar zit, hoe je bijvoorbeeld prognoses kan maken, jouw cashflow kan bekijken, etc. Als je snel groeit en er is voldoende omzet op papier, maar de betaaltermijnen zijn niet goed, dan kan je jezelf verbranden. Laat je dus omringen door de juiste mensen, maar zorg voor een basiskennis om te zorgen dat jouw bedrijf gezond blijft

De beste leerschool is om met banken en slimme bankiers te praten en jouw business plan aftoetsen. Zij zullen het met een kritisch oog bekijken.

3. Zorg dat je steeds de eerste verkoper van jouw bedrijf blijft. Er zijn weinig succesvolle bedrijven waarbij de CEO, founder op de achtergrond blijft want zij zijn de PR, de eerste verkoper. Zorg daarom dat je alle processen hebt meegedraaid, dat je weet wat er in jouw bedrijf gebeurt. Zo weten mensen ook dat ze op jou kunnen rekenen. Op die manier kan je mensen aanwerven die veel beter zijn dan jou, maar waarbij je toch weet op de achtergrond met wat ze bezig zijn.

Covid-19

Bij Merchandise Essentials was dit - zoals bij veel ondernemers - een hele uitdagende periode omdat alles wegviel, on hold geplaatst werd of stopgezet werd. Uiteindelijk zijn zij wel verder blijven ontwikkelen en zo werd hun vroegere idee van mondmaskers gelanceerd. Ze zijn begonnen met blanco mondmaskers te leveren en daarna bedrukte maskers te verkopen en te leveren. Daardoor konden ze met heel het team na 4 weken uit lockdown. 

Het 2de wat zij hebben gedaan is heruitvinden op gebied van merchandise. Het naar buiten brengen dat dit een extra kanaal is dat ze kunnen gebruiken. 

Een van de tips die Niels geeft aan ondernemers die hier mee struggelen is dat het de beste moment is om grondig naar jouw bedrijf te kijken. Te bekijken wat er de volgende 2-3 jaar gaat gebeuren, want Covid-19 zal niet van de ene dag op de andere ineens verdwenen zijn. Praat daarom met andere mensen, en luister naar de ideeën van anderen. Als je iets van waarde kan creëren kan je in deze periode zeker overleven en daarna kan je opnieuw bloeien. 

Lezen, lezen, lezen

Niels geeft als waardevolle tip mee om zoveel mogelijk kennis op te doen door te lezen. Zelf probeert hij elke 2 weken of om de maand een interessant boek te lezen waar hij iets kan uithalen. En daar heeft hij al heel veel uit geleerd. Daarna is het uiteraard ook belangrijk om de kennis die je opdoet te implementeren.Op die manier kan je op een hoge snelheid blijven improviseren.

Enkele voorbeelden van boeken die hij geeft zijn:

Er zijn zeker nog andere ondernemersboeken die je kan lezen en waaruit je heel wat zaken in jouw bedrijf zal kunnen implementeren.

Connecteer met Niels

Niels staat open om te connecten via Linkedin, of je kan hem ook steeds uitnodigen voor een lunch. "Kennis is overal te vinden, je moet het alleen nog implementeren."

Dit artikel is geschreven door Tessa Wils


Gepubliceerd op 10 augustus, 2020  en bewerkt op 5 december, 2021

TAGS: Blog, Inspirator, Stories

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere Blog Artikelen

Story

Tessa Wils

Stefanie Broes: Minder stress door betere ademhaling

Stefanie Broes: Minder stress door betere ademhaling

Story

Tessa Wils

Benjamin Van Doorslaer: De Bitcoin Revolutie

Benjamin Van Doorslaer: De Bitcoin Revolutie

Story

Tessa Wils

Tom Herrijgers: Ontdek de ware talenten van jouw medewerker

Tom Herrijgers: Ontdek de ware talenten van jouw medewerker
>
Success message!
Warning message!
Error message!