Sales | leestijd: minuten

Genereer meer klanten met extra verkoopkanalen

Geschreven door Tessa Wils

Vallen de sales van jouw brand tegen? Of ben je als enthousiaste ondernemer opzoek naar kansen. Bedenk je dan eens dat er grote (externe) verkoopkanalen beschikbaar zijn waarop jij meer klanten kan genereren!

Door jouw verkoopkanalen uit te breiden zul je een groter bereik hebben, dit zal uiteindelijk leiden tot meer sales. Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van de ‘’multichannel verkoopstrategie’’. Deze verwijst simpelweg naar het verkopen van jouw product of dienst op andere plaatsen dan alleen in een fysieke winkel of een website/webshop. Wanneer je via meerdere kanalen verkoopt – online, offline en overal daartussenin – bied je meerdere contactpunten voor klanten aan om met jouw merk in contact te komen.

Door de juiste keuzes te maken, kun je jouw verkoop een boost geven en aan het perfecte online sales proces bouwen. Laten we een aantal manieren onderzoeken om een efficiënt verkoopproces op te zetten! 

Breid je verkoopkanalen uit 

Naast het hebben van je eigen fysieke en/of website of webshop, zijn er verschillende soorten online marketplaces en platforms waar je jouw product of dienst kunt verkopen aan mensen die je anders misschien niet zouden vinden. Echter is niet elk kanaal geschikt voor elk bedrijf; om bijvoorbeeld een gestroomlijnde klantervaring te bieden, zullen veel van deze marktplaatsen hun eigen branding voorrang geven boven die van jou. Dat kan lastig zijn als je strategie afhankelijk is van een herkenbaar merk. Wel kan je deze verkoopkanalen weer gebruiken voor cross- en up selling.  

verkoopkanalen

Daarnaast brengen veel online kanalen kosten in rekening voor productvermeldingen en/of verkoopcommissies. Let op: dit is niet bij elk verkoopkanaal!

Hoe kies je de juiste verkoopkanalen 

De vraag die je jezelf waarschijnlijk op dit moment stelt is: ‘’Welk verkoopkanaal moet ik gebruiken om mijn producten of diensten te verkopen?’’. Deze vraag is essentieel en kan jouw verkoopstrategie maken of breken. Hieronder hebben wij een aantal criteria voor je opgesteld die je kunt gebruiken om tot de beste oplossing te komen. 

1.Doelen

De kanalen die worden gebruikt om jouw product of dienst te verkopen, moeten je helpen specifieke doelstellingen te bereiken en moeten in lijn zijn met jouw marketingstrategie. Houd rekening met de volgende aspecten.

 • De tussenpersonen (groothandelaren, detailhandelaren etc.) Hebben zij een bepaalde reputatie op de markt die je wenst te betreden? Zijn ze bekend, geliefd, gemakkelijk toegankelijk?
 • Je positionering: Sluit het verkoopkanaal aan bij de positionering die je nastreeft?
 • De return on investment (ROI): Zijn de distributiekosten te overzien en welke marges rekent de derde partij?
 • De vertragingen: Hoe lang duurt het om jouw product te verzenden? Hoe ga je de logistiek regelen? 
 • Het merkimago: Past het nieuwe verkoopkanaal bij de status van jouw aanbod?

2.Waardevoorstel

Waarschijnlijk kun je niet al je producten en diensten via dezelfde kanalen gaan verkopen. Sommige hebben misschien een andere aanpak nodig. Om te bepalen welke kanalen geschikt kunnen zijn, moet je onderstaande vragen beantwoorden:

 • Moet mijn product of dienst snel geleverd worden? Welke logistieke uitdagingen stelt het?
 • Zou het gunstig zijn als het product wordt geassocieerd met andere goederen of diensten? Zou het zijn nut of aantrekkelijkheid versterken?
 • Is mijn aanbod technisch complex? Zo ja, zou er dan specifieke technische assistentie/klantenondersteuning nodig zijn?
 • Heeft product een lage of hoge toegevoegde waarde? Kan het in grote hoeveelheden worden verkocht?
 • In hoeverre moet de verkoop steunen op interactie met de klant. Vereist de verkoop onderhandeling, probleemoplossende vaardigheden etc. )
 • Is het een standaard product of is het maatwerk? Is er hulp van een specialist nodig om het product te verkopen of kan het product plaatsvinden zonder hulp?

3.Doelgroep

Net zoals een product kan worden geassocieerd met een bepaald verkoopkanaal, kan hetzelfde worden gezegd voor elk klantprofiel. Bij het kiezen van de verkoopkanalen die het meest geschikt zijn voor jouw eindklanten, moet je rekening houden met verschillende factoren. Om tot een goede strategie te komen, zoek en verzamel je gegevens over:

 • Hun interesses in je product
 • Hun gewoonten (dagelijkse gewoonten en consumptiegewoonten)
 • Hun kennis van jouw product

4.Concurrenten

Bestudeer de concurrenten die aanwezig zijn op hetzelfde verkoopkanaal. Zo kun je bepalen of het relevant is en of je de concurrentie aankunt. 

Voorbeelden van B2C- en B2B-verkoopkanalen (h3)

B2C-verkoopkanalen 

 • Fysieke winkels
 • Website of webshop
 • Mobiele apps
 • Online marketplaces (Bol.com, Coolblue, Amazon, Marktplaats etc.
 • Callcenters

B2B-verkoopkanalen 

 • Beurzen of andere professionele evenementen
 • Online verkoop
 • LinkedIn
 • E-mail marketing
 • Agents

Strategieën om je verkoopprestaties te verbeteren 

Een goede mix van verkoopkanalen kan je rendement maximaliseren. Overweeg de voordelen van elk kanaal en analyseer de prestaties. 

Fysieke winkel

Als je een fysieke winkel hebt, heb je de mogelijkheid om een hechte band met je klanten op te bouwen. Je kunt klantondersteuning of exclusieve services bieden als aanvulling op je online services.

E-commerce en online marketplaces

Online verkopen kan je helpen een breder publiek te bereiken. Daarnaast is het gemakkelijker om klantgegevens te verzamelen. 

Is de positionering van jouw merk sterk en is het merk authentiek en onderscheidend? Dan zijn marketplaces een mooie toevoeging aan je online marketingmix. Door marketplaces te integreren in je marketingmix kun je dit kanaal gebruiken als extra verkoopkanaal maar ook als middel om je andere kanalen te versterken. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om meer naamsbekendheid te creëren en om je merk bij een groter publiek aan te bieden.

Sommige bedrijven gebruiken marketplaces juist om van hun oude collecties af te komen. Door een juiste strategie te ontwikkelen kun je veel profijt hebben bij het verkopen via marketplaces.

Social media

Social media platformen zijn niet alleen marketing- of communicatiemiddelen. Sommige integreren online verkoop rechtstreeks in hun netwerk. Denk hierbij aan Facebook en Instagram, waarmee je een volledig online functionele online winkel kunt opzetten. 

Boek vooruitgang met nieuwe verkoopkanalen 

Ongeacht het type verkoopkanaal dat je zoekt, blijven dezelfde sleutelfactoren belangrijk: bedrijfsmodel, doelstellingen, merk, doelgroep en product- of diensttype. Gebruik deze als criteria wanneer je de bovenstaande verkoopkanalen evalueert en je zult zeker de kanalen vinden die het beste werken voor jouw bedrijf. 

Kortom, wil je jouw bereik vergroten en meer klanten gaan genereren? Doe dan goed onderzoek naar nieuwe verkoopkanalen en boek nog meer succes!

Dit artikel is geschreven door Tessa Wils


Gepubliceerd op 7 december, 2021  en bewerkt op 9 december, 2021

TAGS: klanten, leads, marketing, multichannel, sales, verkoopkanalen

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere Blog Artikelen

Sales

Nick Kiburg

Cross selling en upselling: Hoe verkoop je meer aan je huidige klanten?

Cross selling en upselling: Hoe verkoop je meer aan je huidige klanten?

Sales

Nick Kiburg

Succesvolle sales gesprekken voeren met overtuigingskracht

Succesvolle sales gesprekken voeren met overtuigingskracht

Sales

Tessa Wils

Hoe online leadgeneratie gemakkelijk leidt tot meer nieuwe klanten

Hoe online leadgeneratie gemakkelijk leidt tot meer nieuwe klanten
>
Success message!
Warning message!
Error message!