Marketing | leestijd: minuten

Prijsstrategie: Hoe bepaal je jouw tarief?

Geschreven door Tessa Wils

’Hoe bepaal ik de prijs van mijn product of dienst’’ is een veelgestelde vraag van startende ondernemers. Je kunt je prijsstrategie bepalen door te kijken naar je concurrentie, de kosten of juist naar wat de consument wil. Weet je nog niet wat jouw prijsstrategie moet worden? Wij geven je graag wat tips. 

Wat is prijsstrategie en waarom is het belangrijk? 

De prijsstrategie is een ontzettend belangrijke factor bij het succes van je bedrijf. Het helpt je om de gewenste richting in te sturen en het geeft je controle. Prijsstrategie is onderdeel van de commerciële strategie. 

Met een goede prijsstrategie zorg je ervoor dat de kans veel kleiner is dat je van je gewenste koers afraakt. Maar hoe bepaal je nou de ideale prijsstrategie? Bepaal als eerste je positie binnen de markt. Breng voor jezelf in kaart waar je op dit moment staat binnen de markt. En wat is op dit moment de commerciële focus van je bedrijf? Wil je marktaandeel verkopen of is de totale winst belangrijker? Ken je jouw marktpositie? Wat zijn dan de doelstellingen van je bedrijf? 

Wanneer je dit inzichtelijk hebt kun je verder gaan met het daadwerkelijk bepalen van een prijsstrategie. 

prijsstrategie

Verschillende prijsstrategieën 

Eindelijk is het zover, je product of dienst is gereed om de markt te betreden. Echter is nu de vraag: wat wordt de verkoopprijs van mijn product of dienst? De verkoopprijs bepalen kan best lastig zijn. 

Of je nou via een webshop je producten verkoopt of juist in een fysieke winkel, een goede prijsstrategie is onmisbaar. Klanten moeten het de moeite waard vinden om de prijs voor jouw product of dienst te betalen. Er zijn drie veelgebruikte prijsstrategieën die wij graag aan je uitleggen:

Kostengeoriënteerde prijsstrategie 

De kostengeoriënteerde prijsstrategie is vanuit het perspectief van het bedrijf. Deze prijsstrategie bepaalt de verkoopprijs op basis van de gemaakte kosten. Je kijkt hierbij als eerste naar de directe kosten zoals materialen, arbeidsuren en grondstoffen. 

Daarnaast kijk je ook naar de indirecte kosten zoals de huur van je kantoor, marketingkosten, internetkosten enzovoorts. Al deze factoren samen vormen de kostprijs. Het bedrag wat je bovenop de prijs rekent is de winstmarge. 

Vraaggeoriënteerde prijsstrategie

De vraaggeoriënteerde prijsstrategie is vanuit het perspectief van je klanten. Bij deze prijsstrategie staat de klant centraal. Je bepaalt de prijs op dat wat potentiële klanten bereidt zijn te betalen voor het product. 

Daarnaast kijk je ook naar de totale marktvraag. Is de er veel vraag naar het product? Dan kun je de prijs hierop afstemmen. Een factor waar je rekening mee moet houden bij de vraaggeoriënteerde prijsstrategie zijn het type klanten die je hebt. Wat willen ze, waar letten ze op en hoe belangrijk is de prijs van het product voor hun? Daarnaast is de positionering en unique selling point van je bedrijf ook een meewegende factor. Hoe uniek is jouw bedrijf en hoeveel waarde lever je? 

Concurrentiegeoriënteerde prijsstrategie

De concurrentiegeoriënteerde prijsstrategie is vanuit het perspectief van je concurrenten. Voor consumenten is de prijs één van de belangrijkste aspecten. Echter betekent dit niet gelijk dat jouw prijs lager moet zijn die van je concurrenten. 

Is jouw prijs hoger dan die van de concurrent? Kijk dan of je eventueel de service kunt verbeteren. Denk aan gratis verzendkosten of retour, snelle levertijd en een goede klantenservice. Deze factoren vinden consumenten belangrijk en speelt dan ook een belangrijke rol in het aankoopproces. 

De drie bovenstaande prijsstrategieën vormen de basis voor het bepalen van de verkoopprijs. Bij het bepalen van de verkoopprijs kun je ze het beste in combinatie toepassen. Het is namelijk belangrijk dat je alle kosten dekt, en dat je ook kijk naar wat je concurrenten doen en wat je doelgroep wilt. Blijf je prijsstrategie constant optimaliseren en beweeg mee met de markt.

Overige prijsstrategieën 

Naast bovenstaande prijsstrategieën worden zijn er nog een aantal andere strategieën die ook regelmatig worden gebruikt. Wij sommen een aantal gangbare prijsstrategieën voor je op:

  • Afroomstrategie: Bij de lancering van het product start je met een hoge prijs om de gemaakte kosten snel terug te verdienen. Na verloop van tijd daalt de prijs geleidelijk. De verkopen zullen steeds harder gaan, het gaat de doelgroep opvallen dat ze een betere deal hebben dan tijdens de lancering.
  • Discount: Ook wel korting genoemd. Hanteer een lagere prijs dan de concurrenten en val op deze manier op bij je doelgroep. Iedereen wilt ten slotte de beste deal.
  • Dumping: Wanneer je een product voor dumpprijzen verkoopt, dan hanteer je aanzienlijk lagere prijzen dan de gemiddelde marktprijs.
  • Prijspenetratie: Start eerst met een lage prijs en na verloop van tijd laat je de prijs geleidelijk stijgen. Het idee hierachter is dat je eerst marktaandeel wint. 
  • Follow the leader: Volg de prijs van de marktleider.
  • Premium pricing: Hanteer een hogere prijs dan de belangrijkste concurrenten. Het doel is om een hogere kwaliteitsperceptie te bewerkstelligen.

Het bepalen van de juiste prijsstrategie

Het bepalen van de juiste verkoopprijs is onderdeel van het marketingplan. Het bepalen van de juiste strategie kan op basis van het volgende stappenplan:

  1. De onderzoeksfase 
  2. Inzicht verschaffen in de prijsbepalende factoren
  3. Bepaal de juiste prijsstrategie
  4. Neem gedurende verloop van tijd beslissingen met het oog op de markt en de concurrentie. Denk aan prijsverlagingen, acties en de daadwerkelijke prijsstelling.

Kortom, de prijsstrategie is enorm belangrijk voor de groei van je bedrijf. Een prijsstrategie vormt de basis voor het succes en geeft je controle over onverwachte veranderingen in de markt. Doe dus goed onderzoek naar welke strategie(ën) voor jou het meest interessant zijn en welke goed aansluiten bij jouw doelgroep. 

Met een juiste verkoopprijs van jouw product of dienst zul je merken dat je verkoopcijfers zullen stijgen. 

Dit artikel is geschreven door Tessa Wils


Gepubliceerd op 30 november, 2021  en bewerkt op 4 december, 2021

TAGS: Blog, marketing, marketingplan, prijsstrategie

Vergeet dit artikel niet te delen!


Andere Blog Artikelen

Marketing

Davina Stercki

Wat is de Metaverse en wat kan het je bedrijf bieden?

Wat is de Metaverse en wat kan het je bedrijf bieden?

Marketing

Davina Stercki

TikTok For Business – laat de creatieve kant van je merk zien.

TikTok For Business – laat de creatieve kant van je merk zien.

Marketing

Davina Stercki

Bouw een conversietrechter dat je winst zal verdrievoudigen

Bouw een conversietrechter dat je winst zal verdrievoudigen
>
Success message!
Warning message!
Error message!